dijous, 26 d’octubre del 2017

CARTA AL PARE


Quan s'acaba l'estiu no puc esborrar aquells records que m'han quedat per sempre gravats a la memòria.

A primers de desembre a l'escola ja començàvem a parlar de quines coses demanaríem als Reis. Més d'una vegada m'havien dit que eren els pares. Jo ho negava sempre, tenia bons regals i a casa la situació econòmica era justeta. Més endavant vaig saber que entre tu i l'avi em vareu fer el "colmado", la cuineta...


Aquell any, però, no volia res, només una bicicleta.  Tothom en tenia i jo només podia anar amb la colleta quan me'n deixaven o després de fer un llarg camí al final del poble per veure si podia llogar una vella bicicleta que no sempre estava disponible. 
       
Pare, tu  ben segur no te'n vas  adonar, però amb vas esquinçar dues grans il·lusions. 

En veure'm tan encaparrada, a finals de desembre em vas dir molt seriós que la bicicleta no la tindria perquè els reis éreu vosaltres, i tu no me la volies comprar perquè et feia por. 

No sé que va ser pitjor si no tenir la bicicleta o saber que els reis no existien.

De gran me'n vaig comprar una, però aleshores ja no em feia falta. 






















CARTA AL MARC

Avui m'han preguntat per tu i la ment ha retrocedit més de quaranta anys. 

Em vas demanar que em quedés amb tu aquella nit. Estaves tan trasbalsat que no vaig gosar a negar-m'hi. 

Les teves paraules cada cop eren més confuses  fins que em vas confessar que t'havies pres quasi un tub de pastilles.

Quina nit mes angoixant!  Els ulls només et miraven a tu i al telèfon. Em condicionava la posició del teu pare en la política. Vaig decidir arriscar-me i passar-m'ho sola. 

Les hores cada vegada pesaven més i esperava impacient veure encetar el dia.  

Al matí et vas mig riure de mi –"si hagués volgut fer-ho" em va dir " m'hagués pres un copa de conyac i avui ja no hi seria".

Tens  raó, et conec bé, però no et tenies que haver rigut de mi, hauries d'haver estat conseqüent i compadir-me per aquella horrible nit que em va fer passar








divendres, 20 d’octubre del 2017

PARAULES QUE M'AGRADEN



MOIXIGANGA

AIXOPLUC

XIUXIUEIG

GATZARA

ESMAPERDUT

ATZAR

QUITXALLA

MAINADA

REGUITZELL

TERRABASTALL


dijous, 19 d’octubre del 2017

EL CAMÍ DE LA PAPALLONA


En un moment d'aquells que et sents al fons d'una bombolla fosca, cercant encara no sé ben be  què, de cop em vaig trobar a les mans un llibre  amb dues pedretes:  "El camí de la papallona ",  escrit per NOE  GAYA, una noia de l'Espluga.

Aquest llibre me'l va regalar la Maria Castro  de Solivella, que ben segur molts de vosaltres coneixeu. La Maria m'havia parlat de la Noe i d'aquest procés de superació tan espectacular. 

Com que no crec en la casualitat, el vaig començar a llegir i a cada pàgina sentia com augmentava el desig i la  necessitat de continuar endavant. Era un cant a la vida, un cant d'esperança ...

En un accident de trànsit, la Noe va patir una lesió cerebral que la va deixar sense parla i immobilitzada quasi absolutament. 

 Amb només vint-i-dos anys, afrontar aquesta situació semblava del tot impossible, però a poc a poc i amb ajuda d'amics, familiars i professionals, la Noe va fer aquell pas endavant i va escriure aquest llibre que és una gran empenta per aquells moments que ens sentim defallir .


I ara us explico et  tema de les pedretes

Fa quatre anys la Noe, amb l'ajuda de la seva mare, va començar a pintar papallones a petites pedres rodones, que anaven recollint familiars i amics “Aquestes pedres s’han convertit en tot un símbol. Senderistes i escaladors  d’arreu les porten al màxim de cims possibles perquè, ja que la Noe no pot anar a la muntanya, les seves pedres hi vagin per ella”, Les pedres s’acompanyen d’un correu electrònic amb la intenció que, qui trobi la pedra, pugui contactar amb la Noe.

Tinc dues pedres, una em sembla que me la quedaré, per tenir sempre ben present aquest exemple de superació, l'altre, quan pugui, la vull pujar al Puigsagordi.(*)






(*) El turó és tingut en gran estima pels centellencs, que el dia 1 de maig hi celebren un popular aplec. També és un indret afavorit pels escaladors, ja que la composició de la seva roca,  la fa una muntanya molt apta per practicar-hi l'esport. Ho demostren les nombroses vies d'escalada que hi ha i l'any 2007 la obertura de la via ferrada de les Baumes Corcades